Miljöråd för linser och glasögon

Miljöråd för linser och glasögon

Vad gör jag med mina gamla glasögon, kan de återvinnas?Kan kontaktlinser återvinnas? Hur sopsorteras linsförpackningarna?Här har vi samlat tips och råd för återvinning av produkter och förpackningar. Längre ner finns en sammanställning av vårt miljöarbete i butiken.

Sopsortering och återvinning av linser

Lins-kartongen sorterar du som papper, och den lilla linsförpackningen i plast som själva linsen ligger i går till plaståtervinningen. Locket däremot är lite klurigt, det är en blandning av både plast och metall. Vissa linsmärken rekommenderar att man lägger locket i plaståtervinningen medan andra rekommenderar att de läggs i metall.

Själva linsen då? Den vanligaste rekommendationen är att man lägger den i vanliga hushållsopor, alltså som brännbart material. Linser ska inte spolas ner i handfat eller toalett.

Via länken får du detaljerad info om återvinning av din linssort.

Ekologiska glasögon

En stark trend i glasögonvärleden är efterfrågan på ekologiska glasögon, in alla fall mer miljövänliga. Det började med ett fåtal leverantörer, men nu börjar fler och fler ställa om till mer miljövänlig produktion där materialet består av träpulpa och cellulosa från bomull. De är helt nedbrytningsbara och tillverkas utan de lösningsmedel som oftast används vid glasögontillverkning. Om du lägger bågarna i komposten tar det cirka 3 år innan de har blivit till mull.

Exempel på glasögonmärken som använder så kallad bio-acetat är Oscar Magnuson, Vasuma och Chloé.

Återvinning av glasögon

Glasögon återvinns bäst genom att lämna in dem för återbruk. Du kan lämna in dem hos många optiker, bland annat City Optik. Glasögonen rengörs och lämnas sedan vidare till organisationer som åker till fattiga ställen ute i världen. På plats görs synundersökningar och gratis glasögon tillhandahålls till behövande. Du kan också lämna in till second-handbutiker som kan sälja dem vidare.

När glasögonen är trasiga och inte går att reparera, eller är i för dåligt skick att lämnas för återbruk, då ska de till återvinningscentralen. Där läggs de i grovsopor, icke brännbart. Om bågen är av metall kan den läggas i facket för metall.

Vårt miljöarbete i butiken

Vi är inga experter på miljötänk, och ibland sätter tid, utrymme, ork och dålig kunskap gränser för hur bra och snabbt vi kan ställa om för bättre miljöfokus här på City Optik. Men steg för steg jobbar vi för ett bättre och smartare miljöarbete i verksamhetens alla delar. Här är några bitar vi fixat så här långt.

  • I synundersökningsrummen har vi tre sopsorteringskärl: papper, plast och linser/linsförpackningar.
  • Vi sopsorterar papper, plast, metall, batterier, glas och kartong.
  • Minimera utskrifter. Misslyckade utskrifter används som kladdpapper.
  • Påsar och annat förpackningsmaterial byts ut till mer miljövänliga material. Men först använder vi upp det gamla.
  • Vid alla inköp strävar vi efter att sätta miljöhänsyn högst upp på listan.
  • När vi skickar paket återanvänds kartonger.
  • Glasögonputs med gratis påfyllning av putsmedel.
  • Ekologisk handsprit i påfyllningsbara flaskor.
  • Våra leverantörer får redogöra för sitt miljöarbete och får förslag på förbättringar.
  • Genom debattartiklar och information på hemsidan och i sociala medier försöker vi påverka hela optikbranschen till ett mer hållbart tänk
Vägbeskrivning

Hitta till City Optik

Drottninggatan 80, 111 36 Stockholm.
T-bana Hötorget eller T-centralen

Telefon 08-791 75 70

Hitta hit